14_2500px

Een CRM systeem gebruiken vs Excel

blank

Je bent een eigen fotografie onderneming begonnen. Super! En hoe langer je ermee bezig bent hoe meer klanten en opdrachten je aan trekt. Het wordt steeds drukker. Nu wordt het tijd dat je eea. noteert, want alles onthouden… dat lijkt niet meer te werken 😅

Het eerste waar je wellicht aan denkt is een papieren post-its en dan ga je verder naar een boekje. Vervolgens ga je wellicht digitaal proberen? De meest voor de hand liggende is je administratie in Excel bijhouden! Dat is redelijk simpel om mee te beginnen en werk zoals je wilt. Excel is een goed systeem om je opdrachten en klanten te noteren, maar is het echt wel zo goed en schaalbaar?

Je komt ooit op het punt dat een Excel sheet(s) niet meer genoeg is en je op meer vlakken je fotografie onderneming wilt runnen.

Voordelen van Excel als je CRM systeem

Excel als je CRM systeem heeft uiteraard voordelen. Je kan namelijk meteen beginnen en het kost je niets. Of je Windows of Mac hebt… er zit een excelsheet software in je systeem. Het starten is een kwestie van een nieuw bestand aanmaken en meteen je klantgegevens en shoots invoeren. De drempel is erg laag en het is heel erg flexibel!

Nadelen van Excel als je CRM systeem

Waneer je meer zal willen dan alleen maar data opslaan dan komt Excel al snel tekort. Wat als je jouw galerij wilt leveren aan de klanten of je wilt een klantportaal aanmaken zodat je klanten al hun documenten en galerijen kunnen in zien. Met Excel kan je alleen maar data invoeren en inzien.

Voordelen van een CRM systeem ten opzichten van een Excel sheet

Het is dan ook niet ongebruikelijk om verder te kijken wat de mogelijkheden zijn naast een Excel systeem. Hier komt een CRM systeem aan te pas. Het doet alles wat jouw Excel ook kan, maar met meer functies waardoor je het CRM geheel breed in kunt zetten richting je klanten. Studio Management heeft bijvoorbeeld een galerij systeem en klantportaal. Hiermee kan je naast het bijhouden van al je shoots in de achterkant ook richting je klanten het systeem inzetten. Het grote voordeel is dat je niet alle gegevens opnieuw in een andere systeem in hoef te voeren. En hoe minder invoerpunten hebt hoe meer overzicht je voor jezelf creeert en je gaat ook minder fouten maken.

Uiteraard als een Excel systeem goed voor je werkt en je bent er productief mee is het helemaal goed. Vergeet echter niet dat je veel handige functionaliteiten mist zoals: to-do’s bijhouden, kanban systeem, mailtemplates, workflow automatiseren en veel meer!

Een CRM kan zich ook altijd ontwikkelen… Excel programma blijft in zijn basis een programma met kolommen waarin je jouw data in kan voeren en laten bereken.

Ben je een tevreden gebruiker van een Excel als je CRM en zal je toch wat meer willen? Studio Management zal jouw perfecte systeem kunnen worden! Probeer Studio Management voor 30 dagen uit zonder enige verplichting!

author avatar
Tam Panjamanee
Tam heeft studiomanagement ontworpen en ontwikkeld. Hij is op de hoogte van alle nieuwe web-technieken en blijft zich ontwikkelen.
Studio management

Eindelijk een CRM software systeem die je leven makkelijker maakt als fotograaf. Regel alles professioneel voor je klanten en hou alles overzichtelijk geordend. Snel en effectief.

Vertrouwd door honderden professionele fotografen 🤩

Lees meer

Ontvang blog updates met tips voor jouw fotografie onderneming in jouw inbox