Optimaliseren van website foto’s: tips en technieken voor snellere laadtijden en betere SEO
Als fotograaf ben je mogelijk grotendeels afhankelijk van de boekingen vanuit je website. Je wilt hierdoor ook een website hebben dat goed gevonden wordt door zoekmachines. Het optimaliseren van je website kent een aantal onderdelen. Naast dat je website goede teksten, up-to-date portfolio en technisch in orde moet zijn is het voor fotograaf ook zeer belangrijk dat alle beelden/foto’s op je website goed geoptimaliseerd zijn.
We gaan je in dit artikel een paar tips geven over hoe je het beste jouw foto’s zo goed mogelijk worden weergegeven en tegelijkertijd je site niet vertraagd. Een trage site doordat de foto’s te groot zijn kan slechte gevolgen hebben voor je SEO score.
Zorg voor de juiste bestandsformaat
Allereerste is het belangrijk om het juiste type bestandsextensie te kiezen. Het wordt lastig als je bijvoorbeeld je foto’s niet voor web exporteert en je zet een .cr2 bestand van 20mb op je site. Ten eerste wordt deze niet weergegeven en het is veel te groot 🙂
Exporteer je bestanden dus via Lightroom of Photoshop als een jpeg of png. Wij raden aan om toch nog voor jpeg bestandsformaat te gaan, omdat png eigenlijk bedoeld is voor beelden die transparantie moeten bevatten. Houd ook rekening mee met webP formaat. Deze is redelijk nieuw, maar is speciaal ontwikkeld voor het web. Het formaat wordt tegenwoordig volledig ondersteund door alle moderne webbrowsers. Echter als je deze bestanden op je computer opslaat kan het zijn dat je niet direct weet hoe je ze moet openen. Het formaat is nog niet helemaal 100% geïntegreerd in het ecosysteem, maar gaat dat hoogstwaarschijnlijk wel in de toekomst doen! Er zijn ook zeker plugins voor alle bekende CMS systemen dat jouw geuploade jpeg/png bestanden automatisch omzet naar een webP bestand.
Zorg voor de juiste afmeting
Hoe groot je foto’s zijn hangt enorm af van het formaat in pixels dat het heeft. Het is namelijk niet nodig om een foto van 4000 pixels breed op je site te zetten als de gemiddelde beeldschermen van je bezoekers(deze kan je vinden in je analytics tool) rond de 2000 pixels zit. Wij raden aan om gemiddeld tussen 1500 en 2000 pixels te zitten in de breedte. Studio Management heeft een mooie mogelijkheid om vanuit je galerij een “download” aan te maken. Zo hoef je alleen maar de foto’s uit je galerij te kiezen en je stelt de maximale breedte van de uitkomst in en kan je zo deze foto’s gebruiken voor je website!
Extra optimaliseren via een externe tool
Nadat je de juiste afmeting heb gevonden voor je foto’s kan je jouw foto’s nog wat extra verkleinen door een tool te gebruiken die je foto’s zonder teveel kwaliteitsverlies extra verkleinen in bestandsgrootte. tinypng.com is een tool dat (niet alleen png bestanden) je foto’s nog extra kan verkleinen. Die paar kb’s per foto kan echt verschil maken als je veel foto’s op je pagina/website heb staan.
Geef de foto’s een “alt” meta-gegevens
Wat vaak vergeten wordt is dat zoeken via Google niet alleen op pagina’s gezocht kan worden, maar ook op afbeeldingen. Door de alt tekst mee te geven aan je foto’s (dit kan via alle moderne CMS systemen) kan dit al grote impact maken op het vindbaarheid van je website. Deze methode wordt nog vaak vergeten en daarom liggen er nog kansen in om je hier goed gevonden in te worden. Daarnaast zal Google je ook een plus geven op het technische kant van je website omdat ze hierdoor weten waar de foto’s mogelijk over gaat.
Zorg voor snelle hosting of laat je foto’s laden vanuit een CDN
Uiteindelijk heeft alle optimalisatie niet zoveel nut als je website op een langzame hosting heb staan. Een snelle hosting(het beste is om een VPS te nemen) of goede caching plugin op je site kan je website al heel snel verbeteren! Wat je ook kan doen is om al je afbeeldingen die je op je site uploadt op een genaamde CDN zet. Hiermee zorgt je ervoor dat je foto’s supersnel laadt en je site hierdoor ook sneller in zijn geheel laadt!
Test goed op mobiel
Als laatste is het belangrijk om ook goed op mobiel te testen. Met name je 4g of 3g verbinding. Je zal al snel merken dat op je wifi/glasvezel je website natuurlijk prima laadt, maar al snel merkt dat op je mobiel niet zo soepel gaat! Je bezoekers kunnen namelijk op hun mobiel zitten en of onderweg zijn en je site bezoeken. Dan kan je website maar beter binnen een seconden geladen zijn 🙂